Wanneer moet je de koffiemachine ontkalken?

Volg altijd de instructies in de handleiding van de fabrikant. U kunt ook deze stapsgewijze handleiding volgen voor het ontkalken van uw koffiemachine.

Wanneer moet je de koffiemachine ontkalken?

Volg altijd de instructies in de handleiding van de fabrikant. U kunt ook deze stapsgewijze handleiding volgen voor het ontkalken van uw koffiemachine. Herhaal dit dieptereinigingsproces elke 3 tot 4 maanden om vervelende opbouw te voorkomen, zodat uw brouwsel fris en intens blijft. Je kunt ook iets gebruiken dat al in je voorraadkast staat.

Tetro zegt dat je een koffiezetapparaat kunt ontkalken door een zetcyclus uit te voeren met een deel water tot een deel azijn. Zolang je minstens één keer per maand grondig reinigt met azijn of een in de winkel gekochte ontkalkingsoplossing, kun je de ziektekiemen, minerale afzettingen en schimmels weghouden. Gelukkig hebben de meeste mensen een gezond immuunsysteem, dus een vuile machine zal niemand doden. Het zal echter een pot zwakke, onaangenaam smakende, lauwe koffie serveren en langer dan normaal duren om te zetten.

Aangezien dit op sommige ochtenden erger kan aanvoelen dan de dood, is het de moeite waard om uw koffiezetapparaat elke dag goed schoon te maken, met elke maand een volledige ontkalking. Een kop koffie bestaat voor bijna 99% uit water en is daarmee een van de belangrijkste elementen bij het zetten van een goede kop koffie. Al het water bevat mineralen, zoals calcium en magnesium, die door uw koffiemachine gaan en zich uiteindelijk ophopen op het verwarmingselement van de machine als kalkaanslag. Het ontkalken van een koffiezetapparaat is het proces waarbij die minerale opbouw wordt verwijderd.

Water dat als „hard” wordt beschouwd, is nog schadelijker voor koffiemachines omdat het een hoger percentage van deze mineralen bevat. Omdat de verwarmingselementen in een machine niet zichtbaar zijn, kunnen er maanden minerale opbouw bestaan zonder dat u het weet. Deze ontkalkers zijn ontworpen om de zwaarste kalkaanslag uit warmwatertanks en koffiemachinecomponenten te verwijderen zonder de apparatuur te beschadigen, en zorgen ervoor dat machines op optimale niveaus kunnen presteren. Raadpleeg altijd de handleiding om te zien wat de fabrikant adviseert over ontkalking en de frequentie waarvoor u dit moet uitvoeren.

Hoewel ja, je kunt hier en daar water zonder koffie doorlaten om oude smaken op te ruimen, wil je het ontkalken. Maar reinigen en ontkalken zijn twee verschillende processen die twee verschillende problemen bij het zetten van koffie aanpakken. En de ontkalkingsvloeistof breekt effectief de minerale aanslag op het verwarmingselement af om de levensduur van de machine te verlengen. Een veel voorkomende misvatting onder koffieliefhebbers is dat het schoonmaken van een koffiezetapparaat en het ontkalken van een koffiezetapparaat hetzelfde zijn.

Deze producten komen tegemoet aan de verschillende reinigingsbehoeften voor huishoudelijke koffieapparatuur en zijn verkrijgbaar in poeder-, tablet-, vloeistof- en capsulevorm. Hoewel eeuwenoude oplossingen voor huismiddeltjes, zoals azijn door het koffiezetapparaat laten lopen, door velen goed worden vertrouwd, is het een feit dat azijn zijn eigen residu ook in smaak en geur zal achterlaten gedurende minstens een paar brouwcycli. Beide beïnvloeden de onzichtbare innerlijke werking van een koffiezetapparaat, helpen hen optimaal te werken en beiden ontdoen de machine van een ongewenste substantie. Zelfs als u het juiste water gebruikt, is het belangrijk om uw machine zo nu en dan te ontkalken om hem op te frissen.

Zelfs met de beste koffiebonen of de meest geavanceerde koffiemachine is het onmogelijk om een goede kop koffie te zetten met een vuile machine. Een persoonlijk essay van een voormalige café-eigenaar over waarom de Hario-doekfilters de beste koffie maken die hij ooit heeft gehad. Voor degenen die hun automatische druppelmachines dagelijks gebruiken, stelt Eisley voor om de zes maanden tot een jaar grondig te ontkalken, afhankelijk van hoeveel je brouwt en hoe uitdagend je water is.